2011. augusztus 2., kedd

A világ egyéniségünk tükre



A fizikai világ magunk alkotása: mindegyikünknek van egy maga teremtette mikrokozmosza, saját fizikai valósága, saját élettapasztalata. Ahogyan a művész szemléli legújabb alkotásait, melyik sikerült igazán jóra, melyik kevésbé, ugyanúgy tudjuk követni saját életünk fejlődését. Értékelhetjük művünket, vagy egyúttal azt is megállapíthatjuk, hogy mit kell még megtanulnunk, milyen irányba fejlesszük magunkat. Életünk percről percre változik, de tapasztalataink és szükségleteink azonnal jelzik a bennünk történt változásokat. Tényként fogadjuk el, hogy a külső világ úgy működik, mint egy óriási tükör, amelyben mind lelkünket, szellemiségünket, mind fizikai valóságunkat torzításmenetesen és tisztán szemlélhetjük. Mihelyt megtanultuk, hogyan nézzünk szembe önmagunkkal, a világot, mint tükröt csodálatos eszközként tudjuk használni. A tükörbe nézés olyan technika, amelynek elsajátítása segít bennünket abban, hogy a világot valóban tükörként fogjuk fel. Ezzel a szemlélettel a külső világ megtanít bennünket arra, hogy saját magunkat szokatlan szemszögből is megfigyelhessük. A folyamat két szakaszból áll: 
1) Feltételezem és elfogadom, hogy életemben minden  a saját alkotásom visszatükröződése, nem létezik semmilyen esemény, ami ne lenne velem összefüggésben. Amikor látok vagy érzek valamit, az egész lényemet érintő hatás alá kerülök, azt figyelmeztetésként kell felfognom. Valamit meg kell értenem, meg kell látnom, s ha a tükör nem működne, nem lennék képes felfogni azt. A környezetemben élő emberekben is saját tükörképemet láthatom.
2) A látott képet soha nem akarom figyelmen kívül hagyni. Tudom, hogy semmi sem negatív. Mindent ajándékként fogok fel saját magam jobb megértése céljából, azért nézem, hogy tanuljak belőle. Ha tökéletes lennék, nem itt tartanék. Miért lennék mérges magamra, ha azt látom, még nem vagyok eléggé tudatos? Olyan lennék, mint egy kisgyerek az első napon az iskolában. Igyekszem türelmesnek lenni magamhoz és a tanulásban is. Ha sikerül elfogadnom ezt az álláspontot, a tanulás mulatság és valóban nagyon érdekes lesz. Azt gyakorolom, hogy életemet lebilincselő és kalandos mozifilmnek lássam. A vetítővásznon megjelenő szereplők mindannyian önmagam jól ismert részei. Amint látom őket  és ráismerek különböző érzéseikre, hangjukra önmagamban, nagyin egyszerű kiválasztanom, hogy melyik szereplőt tartsam meg és hagyjam kiteljesedni, és melyiket hagyjam feledésbe merülni, melyiken változtassak. Ha a film kellemetlenségeket, zavart vagy kínlódást okoz számomra, meg kell vizsgálnom magamat, hogy mi az, amiben nem vagyok azonos önmagammal, hol hibázom. Tudom, amikor megbízom önmagamban és én én vagyok, a tükörben is minden helyre kerül.
A konfliktusok üzennek

Ha konfliktusokkal, nehézségekkel találjuk szembe magunkat, ez azt jelenti, hogy az univerzum valamire fel akarja hívni a figyelmünket.. Mintha csak azt mondaná: "Van itt valami, amire rá kell jönnöd, valami olyasmi, amin változtatnod kell!" Ha figyelsz az apró jelekre is, rá fogsz jönni, miről van szó; ha nem, konfliktusaid elmélyülnek, és egészen addig nem oldódnak meg, amíg meg nem érted az üzenetet, Ha tudod, hogy minden gondod, bajod jelentkezésével az univerzum figyelmeztet valamire, gyors haladást fogsz elérni az önismeretedben. Ha valami rossz dolog történik, előfordul, hogy méltatlankodni kezdesz: "Miért történik ez éppen velem?" Mindent legjobb tehetségem szerint csinálok és még sincs rendjén semmi. Képtelen vagyok megérteni, miért kerültem ebbe a lehetetlen helyzetbe. " Ha ilyesmin kapod magad, próbáld meg más szemszögből szemlélni a dolgot, szállj magadba és mondd az univerzumnak: "Tudom, hogy valamire fel akarod hívni a figyelmemet. Segíts megértenem, hogy mi lehet az!" Ezután ne tépelődj a dolgon, de légy készenlétben, maradj nyitott a válasz fogadására, amely lehet, belülről jövő érzés, vagy hír. Értesülhetsz róla valamelyik barátoddal folytatott beszélgetés során, vagy valami váratlan esemény tudatja veled. Lehet, hogy gyorsan megkapod a választ, de előfordulhat,hogy hosszabb időt kell várnod rá. 

A tükörkép értelmezése 

A tükör használatának legnehezebb része a  tükörkép helyes értelmezése, amit meg kell tanulni. Ha üzenetet kapsz, és nem vagy biztos abban, hogy az pontosan mit jelent, rá kell jönnöd a megfejtésre. A dolog racionális elemzése nem vezet eredményre. Sokkal hatásosabb, ha a benned lakozó univerzumhoz fordulsz segítségért. Helyezd magad kényelembe, végy mély lélegzetet és tudatot legmélyére összpontosíts, amely az univerzummal tartja a kapcsolatot. Kérd meg ott lakozó lényedet, hogy adjon útbaigazítást az üzenet értelmezéséhez. Amint tapasztalod azt a bizonyos belső megérzést és bizonyossá válsz abban, hogy az adott pillanatban mi a helyes, kövesd érzéseidet. Miután ezt megtetted, figyeld a visszajelzéseket, vajon jól cselekedtél -e. A külső visszajelzések azt tükrözik, hogy dolgaid rendben mennek-e. Mérd fel, hogy az ügyeid gördülékenyen haladnak-e. Ha igen, akkor biztos lehetsz abban, hogy belső vezérlésedre ráhangolódtál. Ha nehézségekkel kell megküzdened, s ennek ellenére sem jutsz el a megoldáshoz, vedd úgy, hogy ez újabb üzenet számodra. A belső visszacsatolás valamilyen érzésként jelentkezik benned. Ha azt érzed, hogy határozottabbá, dinamikusabbá váltál, megnyugodhatsz. A legbiztosabb jel az élénkség. Minél inkább áthatja bensődet az univerzum, annál élénkebbnek érzed magad. Ám, ha nem követed belső vezérlésedet, csökken az energiád, elveszíted az erődet és egyfajta tetszhalál állapotába kerülsz. 
Külső visszajelzések is tükrözhetnek hasonló érzéseket: kétségeid és félelmeidet azoknak a reakciójában látod viszont, akik környezetedben élnek. Ha barátaid és családtagjaid kérdezősködnek változásod okáról, vagy egyszerűen megállapítják, hogy megváltoztál, fel kel ismerned, ők csak visszatükrözik a te kételyeidet és félelmeidet. Meg kell kérdezned önmagadtól, mi az, amit rosszul csináltál. 
Ne feledd:
Ha önmagadat bírálod és kritizálod, mások is ezt fogják tenni veled.
Ha önmagadat megbántod, mások is meg fognak bántani.
Ha hazudsz magadnak, mások is hazudni fognak neked.
Ha meggondolatlan, felelőtlen vagy, mások sem fognak bízni benned.
Ha hibáztatod magad, mások is hibáztatni fognak.
Ha megsérted magad, mások is sértegetni fognak, de lehet, hogy nem csak érzelmeidben, hanem fizikailag is.
Ha nem követed érzéseidet, mások a te érzéseidet fogják figyelmen kívül hagyni. 
Ha szereted önmagad, mások is szeretni fognak téged.
Ha becsülöd önmagad, mások is becsülni fognak.
Ha van önbizalmad, mások is meg fognak bízni benned.
Ha őszinte vagy önmagadhoz, mások is őszinték lesznek hozzád.
Ha gyengéd és jószívű vagy önmagaddal szemben, mások is jószívűen fognak bánni veled és gyengédek lesznek hozzád. Ha jó az önértékelésed, mások is megfelelően értékelnek téged.
Ha tisztelet magad, mások is tisztelni fognak.
Ha élvezed az életed, mások is szívesen lesznek veled.

Shakti Gawain: Élj a fényben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése