2011. augusztus 6., szombat

A lélek fejlődése - harmadik szakasz


Az első erő
Két éves kortól a tízes évek elejéig

Ahogy egyre inkább hozzászokunk az emberi léthez, emlékezni kezdünk arra, hogy valójában irányítás alatt állunk. Akkor következik be ez a pillanat, amikor elkezdjük használni az erőt. Nagyon fontos, hogy az életnek ebben a szakaszában kellőképpen kifejezhessük erőnket, és megbarátkozzunk vele, mivel ekkor alakítjuk ki az (energia) lenyomatokat a személyes erőről, amelyeket gyakran egész életünkön át végigviszünk. Gyermeknevelési körökben "dackorszakként" ismerjük ezt az időszakot. A korábban igényt jelző sírások erőpróbává válnak. A gyermek fejlődése és megnyilvánuló erejének elfogadása hosszú távon meghatározza életútját-

Az első energia bélyegek  

Az energiabélyegek azok az energialenyomatok, amelyek a tapasztalatok során belénk ivódnak. Céljuk az, hogy segítsék azt az elsődleges életfeladatot, amelyen dolgozunk. Energiabélyegeket az anyaméhtől kezdődően egészen a felnőttkor kezdetéig begyűjthetünk, és általában az élet harmadik szakaszában vannak ránk a legerőteljesebb hatással. Az energiabélyegek segítenek megteremteni a lehetőséget, hogy egész életutunkat a kiválasztott életfeladat megoldására összpontosítsuk. A leghatásosabb energiabélyegek azok, amelyek közvetlenül kapcsolódnak személyes erőnk első megnyilvánulásaihoz. 

Az első kapcsolat - visszatükröződés  

Ugyancsak ebben az időszakban kezdjük el megtanulni, hogyan kerülhetünk erőnkkel egyensúlyba a körülöttünk élőkkel. És míg azt hihetjük, a hatalmunk korlátlan, ez az a kor, amikor felismerjük, hogy mások is ugyanezt gondolják. Ezért saját kapcsolataink kialakításával láthatjuk csak meg, milyen hatással lehet más emberekre erőnk használata - miként túlzott használata is. Mivel bármiről legyen is szó, az első élmény a legmeghatározóbb, ezek a korai kapcsolatok biztosítják számunkra az önmagunkkal kapcsolatos benyomásokat. Pontosan emiatt gyakran örökre velünk maradnak. Pontosan ezért koncentrál a legtöbb hagyományos terápia arra, amit az életnek ebben a szakaszában tapasztalunk meg. Fontos megjegyezni, hogy ezek az energiabélyegek lehetnek pozitívak és negatívak is. Pozitív, ha szüleink feltétel nélkül szeretnek és támogatnak minket. Negatív energiabélyeg az érzelmi, a fizikai és a szexuális erőszak. 

Az erő kifejezésének hiánya   

Ha ezen a fontos szinten nem sikerül kifejezni személyes erőnket, az valószínűleg azt jelenti, hogy megtanuljuk befelé fordítani alkotó energiánkat (személyes erőnket). Az energia e téves iránya olyan energiarendellenességeket  eredményezhet, mint a depresszió, az idegesség vagy más fájdalmas érzelmi állapotok. A kifejezés hiánya, valamint az erő optimális kifejezése ebben az életszakaszban vákuumot képezhet, amely később a felnőtt életben gyakran jóval ártalmasabb módon mutatkozik meg. Ez az űr csendes vágyódást okozhat a másik feletti erőkifejezés megnyilvánulására. Számos módon kitöltődhet; haraggal, manipulatív viselkedéssel, durvasággal vagy más erőszakos erőmegnyilvánulással egy másik személy felé. Az az ember, akinél erőszakkal elfojtották vagy elnyomták a lehetőségét, hogy kifejezze személyes erejét, nagy valószínűséggel ugyanazokat a mintákat fogja követni felnőttként. 
Tanuljuk meg, hogyan viszonyuljunk az ebben az életszakaszban lévő gyerekekhez, és megtaláljuk a módját, miként segítsük hozzá őket ahhoz, hogy biztosan kifejezzék saját erejüket.

Steve Rother 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése