2011. szeptember 3., szombat

A lélek sötét éjszakái



Alighanem többet tudhatsz meg lelked mélységiről a fájdalmas és zavarodott időkben, mint a kényelem óráiban. A sötétség és az elragadó örvénylés egyfajta módon felélénkíti a képzelőerőt. Olyan dolgokra is fényt derítenek, melyekről egyébként talán tudomást sem vennél. Az érzelmek és gondolatok egészen más spektrumára válsz érzékennyé. Érzéseid és gondolataid minden határt áthágó szélsőségeit tapasztalod meg, és olyan dolgokat tanulsz, amelyeket észre sem vennél a  rend és a ragyogás pillanataiban. A lélek sötét éjszakája egyáltalán nem különleges vagy ritka. Az élet természetes része, melyből legalább annyira gyarapodhatsz, mint a hétköznapi életszakaszokból. Ha minden erőddel megpróbálsz eliszkolni önmagad sötét éjszakája elől, akkor mindenképpen elmulasztod az általa feladott leckét, a vele járó jelentős változásokkal együtt. Bátorítani szeretnélek: lépj be önnön sötétségedbe, minden erőddel és értelmeddel, mert teljesen újszerű látásmódot alakít ki önmagadról, amely újraértelmezi önértékelésed, önazonosításodat. Lehet, hogy a folyamat forrása kívülről érkezik: bűnözés, megcsalatás, üzleti gond vagy más formájában, de ennek ellenére magunkban kell felfedeznünk az új erőforrásokat, és egy új életszemléletet. Nem az a célunk, hogy megfejtsük a sötét éjszakát, hanem, hogy gazdagodjunk általa. 
A lélek sötét éjszakája az átalakulás időszaka. Ez sokkal inkább egy szint az alkímiában, mint a boldogság egy akadálya. Általában huzamosabb ideig tart, hiszen nemigen neveznénk egy nap gondját a lélek sötét éjszakájának. Nem is mindig végződik boldogan, de ezekben is meg kell látnunk a lélek átalakulásának epizódjait, és nem szabad e látszólagos bukásokat pusztán külső mérték alapján megítélnünk. Mélyre kell tekintenünk, a dolgok lényegére, még akkor is, ha nem mindig vagyunk képesek felfogni a sötétségből származó áldás mikéntjét. Saját sötét éjszakánknak néha mások számára van mondanivalója. 
A lélek sötét éjszakája pihenést nyújt a kellemes idők túlzott aktivitásában, és önmagunk megértésének fáradságos próbálkozásaiban. A sötét éjszakában nincs más választás, mint az önmagunkon való hatalom feladása, és átadása az ismeretlennek. Állj meg, és figyelj a bölcsesség még legparányibb üzeneteire is! A sötét éjszaka több egy tanító tapasztalásnál, egy mélyreható beavatás egy olyan birodalomba, amelyt semmit sem jelen a mai külsőségekben és világi sikerekben elveszett kultúra számára, de amely valójában csak rád vár. Amikor az emberek csak dúr hangnemre hangolódnak, mindent leegyszerűsítenek maguk körül és magukban, s nem csak gondolkodásmódjukat, hanem velük teljes lényüket. A sötét éjszaka moll hangneme jelentősen és értékesen "bonyolítja" személyiségedet és életedet egyaránt. 
A valódi sötét éjjelek mély nyomot hagynak az emberben, és valóban átformálják a jó befogadására. A sötét éjszaka mélységesen nyugtalanítónak mutatkozik, elállván az összes lehetséges kiutat nem hagy más lehetőséget csak a hitet, s a józan észen és átlagos képességeinket túlmutató erőforrásokat. A  sötét éjjel spirituális választ kényszerít ki belőlünk, nem csak külső terápiát. Egyre inkább a bevett és megbízhatónak tartott dolgok határa felé lök minket, kitágítva képzeletünket az élet folyásának mikéntjéről, és annak irányítójáról. A sötét éjszaka azzal szolgálja a lelket, hogy olyasvalami igénybevételére kényszeríti, ami túl van az átlagos emberi teljesítőképességen. Új és misztikus lehetőségek tárházát nyitja meg előtted.  

Forrás: Thomas Moore: A lélek sötét éjszakái

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése