2011. szeptember 19., hétfő

Csakrák





Laikusok számára a csakrák a keleti hagyományokból eredő misztikus dolognak tűnnek. Bár a legtöbb nyugati ember keveset ért a csakrákhoz és az energiájukhoz, ezek az energiaközpontok attól még nagyon is valósak. Köszönettel tartozunk a keleti tanítóknak azért, hogy a finom energiákat évszázadokon keresztül tanulmányozták és különböző tanításokat, jógákat fejlesztettek ki.
Maga a "csakra" szó egy szanszkrit kifejezés a "kerék", vagy "korong" szóra és a test alapvető energiaközpontjait jelöli. Hét fő csakrát különböztetünk meg, melyek a gerincoszlopból ágaznak ki. Minden csakrának erős kapcsolata van a szervezettel és az egyes szervekkel az emberi testen belül, emellett vannak bizonyos érzelmi és spirituális vonatkozásai is. 
A csakrák energiái a gerincből örvénylenek kifelé, ezt mérni és érezni lehet. A csakra energiájának mennyisége és minősége összefügg a személy általános állapotával. Bármely csakra  energiaszint-változása nagy hatással van a test azon szervére, amivel az adott energiaközpont kapcsolatban áll. 
A legtöbb ember intuitív tudással rendelkezik a csakrákkal kapcsolatban. A koronacsakra a fej tetején az a terület, ahol az isteni kapcsolat beáramlik a személybe. Mi mindannyian intuitív módon értjük, hogy a negyedik csakra a mellkas közepén a szeretet energiáját sugározza. Az ötödik csakra a torok alján azzal a képességgel van összefüggésben, hogy kimondd, amit szeretnél, ezért a fájós torok gyakran azzal áll összefüggésben, hogy kockázatosnak érzed kifejezni saját szükségleteidet egy adott helyzetben. 
Az alsó három csakra az anyagi tapasztalásban gyökerezik. Ez azt jelenti, hogy az alsó csakráknak nem létezik felemelkedett változata, míg a felsőbb csakráknak jelen van egy magasabb rezgésszintre történő hangolódás lehetősége. 
Az első csakra a gerincoszlop alján található, az egyén fizikai világba történő földelésével, illetve a biztonsággal, önfenntartással és a valahová tartozással áll összefüggésben. A második csakra a köldök közelében az érzelmekkel, intimitással és a szexualitással kapcsolható össze. A  harmadik csakra a solar plexusnál az egóval, a személyes hatalommal és az izomrendszerrel hozható összefüggésbe. A negyedik csakrától felfelé a energiák egyre kifinomultabbakká válnak. Ezért  a negyedik csakrát a szeretet energiájával, az ötödiket - a torok területén - az igazsággal hozzák kapcsolatba. A hatodik csakrára gyakran utalnak úgy, mint a "harmadik szem", ami a mentális tisztasággal és tisztánlátással jellemezhető. A hetedik, azaz koronacsakra az isteni kapcsolódás ás bölcsesség felé nyit kaput. 
Ahogy az ember fejlődik, úgy helyezi egyre följebb az energiafókuszát a csakrarendszeren. Ezért a fiatalok számára a biztonság fontos, mindennapi kérdés (első csakra). A fiatal felnőttek számára a szexualitás és intimitás  áll a tapasztalásuk előterében (második csakra). Az egó identitása és személyes hatalom témai gyakran jelentkeznek munkahelyen (harmadik csakra). Természetesen minden csakra energiája minden pillanatban elérhető, ezért minden ember ismerheti a szeretetet; tapasztalhatja az isteni áramlatot. 
Általában beletelik egy kis időbe, míg az emberek megtanulnak hozzáférni az univerzális szeretethez és az isteni tapasztaláshoz. A három alsó csakra egyszerűen "túl harsány" és leköti a figyelmünket, ezért a jóga és a meditáció segítséget nyújthat nekünk elérni az energiánk magasabb szintű áramlatait. 
Amikor valakinek megoldatlan érzelmi problémái vannak, akkor az ehhez tartozó csakra a problémának megfelelő energiát fogja magából sugározni. Ez az energia egy tudattalan vonzást jelent azok számára, akik hasonló problémával küzdenek. Az embereket az energiájuk hozza össze és mindannyian rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy átdolgozzák magukat a problémákon, melyek az energiaáramlásukat megakasztják. A múltban megoldatlan problémák, olyan minták, amelyek energiapecséttel ruházzák fel az egyét, amik kapcsolatokat hívnak be olyan emberekkel, akik szintén torzított energiaáramlással rendelkeznek. Ez a kölcsönös gyógyulási folyamat lehetőségét hordozza. 
A csakráid hordozzák a tudatosságodat és a környezeted felé irányuló energiádat. Ezek azok a lencsék, melyeken keresztül szemléled a világot. Rezgésüknek megfelelően kötik le az energiát és így olyan helyzeteket és embereket hívsz be az életedbe, akik ennek megfelelő rezgéssel szolgálnak vagy lehetőséget adnak arra, hogy a megoldatlan problémáidat tudatosságod előterébe helyezd. 


Forrás: Srí Ram Kaa - Kira Raa - 2012 van választásod 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése